fbpx

Pijem teda som, tvrdí filozof Scruton.

Obľúbení americkí vedci 🙂 zostavili rebríček 15 najvhodnejších a telu najprospešnejších nápojov, ktoré zaženú smäd a zároveň posilnia vaše zdravie.

Všetci dobre vieme, že dodržiavanie pitného režimu je jednou z nevyhnutných podmienok správneho fungovania organizmu. Voda v našom tele tvorí 50 až 65% z hmotnosti tela a práve voda umožňuje priebeh potrebných chemických reakcií. Voda nám ovplyvňuje látkovú premenu, pomáha udržiavať konštantnú telesnú teplotu a dodáva potrebné vitamíny, minerály a stopové prvky.

Jej nedostatok zase spôsobuje zníženie tlaku, zhoršuje prietok krvi, zvyšuje riziko vzniku trombózy a zaťažuje srdce.

 

Voda

Vodu môžeme považovať za liek skoro na všetko. Pomáha pri problémoch s ľadvinami, močovými cestami a prekyslením žalúdku, vyrovnáva krvný tlak a podporuje krvný obeh. Pomáha znížiť hladinu cukru v krvi, bolesti hlavy a celkovo predlžuje život.

Jedna z odporúčaných metodík radí piť 0,35 litra vody na 10kg hmotnosti človeka. Človek vážiaci 60 kg by mal vypiť 2,1 litra vody denne.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, ktoré spomaľujú rast nádorov a tiež spomaľujú vznik zubného kazu. Pitie zeleného čaju odbúrava cholesterol z krvi a upravuje krvný obeh.

Draslík obsiahnutý v zelenom čaji ovplyvňuje správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy a pomáha s detoxikáciou organizmu.  Vitamín E zas spomaľuje degeneráciu buniek.

Čierny čaj

Čierny čaj zlepšuje krvný obeh, chráni pred vznikom usadenín v tepnách a znižuje riziko ochorenia Alzeimerovou chorobou. Vitamín B1 a aromatické látky obsiahnuté v čaji pôsobia pozitívne na nervovú sústavu.

Víno

Víno konzumované s mierou dokáže spomaliť starnutie, znížiť riziko Alzheimerovej choroby, demencie a pôsobí preventívne proti srdcovému infarktu. Chráni nás tiež proti artérioskleróze a pomáha udržiavať štíhlu líniu. Pohár vína po jedle spomaľuje ukladanie tukov v tele.

Toto všetko však platí len pri jeho konzumácii s mierou a s rozumom.

Mlieko

Aj keď je rozšírený laický názor o tom, že mlieko zahlieňuje organizmus, lekári ho pokladajú za jednu z najkomplexnejších a najzdravších potravín. Obsahuje minerály dôležité pre kosti a zuby, vitamíny, enzýmy, bielkoviny a tuky, ktoré sú zdrojom energia a má imunitu posilňujúce vlastnosti.

Kakao

Kakao obsahuje flavonoidy, ktoré majú priaznivý účinok na kardiovaskulárny systém. Zdravé kakao je to, ktoré má vysoký obsah kakaa a nízky obsah pridaného cukru.

Šťava z brusníc

Šťava z brusníc je snáď najlepší prírodný liek na zápaly močových ciest a močového mechúra. Brusnice obsahujú aj veľa vitamínu C, vitamínu K a nájdeme v nich aj omega-3 mastné kyseliny.

Kefír

Kefír sa dokáže vyrovnať s premnoženými kvasinkami a baktériami v tráviacom trakte a povzbudzuje tak imunitný systém. Rozkladá ťažko stráviteľné látky a bráni zhromažďovaniu a zahnívaniu potravy v črevách.

Úspešne pomáha obnovovať črevnú mikroflóru, pomáha pri ekzémoch a kvasinkových ochoreniach.

Šťava z Rakytníka

Plody Rakytníka obsahujú 10x viac vitamínu C ako pomaranč. Vitamín B, kyselina listová, železo, mangán a horčík blokujú stresové hormóny. Šťava z Rakytníka pomáha odstraňovať únavu, posilňuje imunitu a zlepšuje zrak.

Káva

Kofeín pomáha predchádzať zužovaniu ciev a vzniku krvných zrazenín. Bojuje aj proti baktériám, ktoré spôsobujú zápach z úst. Rastie počet skúmaní, ktoré tvrdia, že kofeín pomáha udržiavať rozumové schopnosti v priebehu starnutia.

Svoje 2-3 kávičky denne si tak môžeme dať s dobrým pocitom a bez výčitiek.

Mrkvová šťava

Zvyšuje odolnosť voči infekčným ochoreniam, betakarotén a vitamín A posilňujú imunitný systém.

Šťava z cvikly

Sodík, draslík a horčík, ktorý cvikla obsahuje, podporujú  tvorbu žlče a chránia pred voľnými radikálmi. Pomáhajú bojovať s chudokrvnosťou. Cvikla zlepšuje vylučovanie cholesterolu a olova z tela.

V neposlednom rade cvikla dodáva pokožke pružnosť, odvodňuje organizmus a zbavuje telo toxických látok

Pomarančová šťava

Čerstvá pomarančová šťava zabraňuje tvorbe voľných radikálov, ktoré poškodzujú cievy. Je výbornou prevenciou proti prechladnutiu a chrípke, zlepšuje pamäť, pomáha regulovať krvný tlak a urýchľuje hojivé procesy.

Jablčný ocot

Podporuje spaľovanie tukov a správnu činnosť čriev. Svoje pozitívne účinky získava vďaka kombinácii minerálov, organickej hmoty a kyseliny octovej. Je bohatý na minerály a má nízky obsah prírodného cukru.

Obsahuje tiež veľa draslík, vápnika, fosforu, sodíka a stopových prvkov. V neposlednom rade zlepšuje metabolizmus a podporuje trávenie.

Zázvorová voda

Zázvor stimuluje chuť do jedla, podporuje tráviace pochody, tvorbu slín a tráviacich štiav a urýchľuje metabolizmus živín. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí črevné kŕče. Lekári odporúčajú používať zázvor aj pri liečbe artritídy a reumatoidnej artritídy.

Zázvor tiež zlepšuje prietok krvi, čím prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému.