fbpx

Minerálne látky v ľudskom tele

blog, metabolizmus

Minerálne látky a stopové prvky majú svoju nenahraditeľnú úlohu pri výstavbe telesných tkanív, regulujú a aktivujú metabolické pochody a sú dôležité aj pre vedenie nervových vzruchov. Pôsobia aj ako aktivátory alebo súčasti hormónov a enzýmov. Mnohé minerálne látky majú svoju nenahraditeľnú úlohu v prevencii civilizačných ochorení.

Pripomeňme si najvýznamnejšie minerálne látky, ich význam a zdroje v ktorých sa nachádzajú.

Horčík-Magnézium (Mg)

Reguluje srdcový rytmus aj kontrakcie kostrového svalstva, chráni nervy a pomáha lepšej využiteľnosti vitamínu C a E a tiež premene glukózy na energiu. Je nenahraditeľný pre metabolizmus enzýmov. Má významnú úlohu v procese zrážania krvi, vzniku estrogénu a v činnosti žalúdka.

Pôsobí antialergicky a protizápalovo a aj ako antistresový činiteľ. V dnešnej dobe má veľké percento ľudí nedostatok horčíka, čo je spôsobené hlavne tým, že k látkovej premene cukru a výrobkov z bielej múky využíva organizmus práve horčík.

Nedostatok horčíku sa najčastejšie prejavuje kŕčmi v svaloch, hlavne v lýtkach, nervozitou, prípadne závratom či tikom v oku. Dopĺňanie horčíku je vhodné kombinovať s vitamínom E a vápnikom.

Zdroje horčíka: strukoviny, zelená listová zelenina, banány, semienka a orechy, celozrnné obilniny a výrobky z nich, jablká, klíčky, ryby.

Vápnik (Ca)

Je jedným z najdôležitejších minerálov v našom tele, hlavne v kostiach a v zuboch. Nízky príjem vápnika v strave má negatívny dopad na mineralizáciu kostí. Jeho dostatočný a vyvážený príjem je dôležitý pre chemickú rovnováhu v organizme. Podieľa sa na svalových a nervových funkciách, je nevyhnutný pre aktiváciu niektorých enzýmov a tiež pre správnu zrážanlivosť krvi.

Zdroje vápnika: strukoviny, brokolica, kapusta, špenát, mak, lieskové a vlašské orechy, mandle, sezam a slnečnicové semienka, mliečne výrobky

Draslík (K) a Sodík (Na)

Oba majú vplyv na prenos nervových impulzov. Draslík je nevyhnutný pre správnu činnosť svalov a srdca. Taktiež stimuluje duševnú činnosť. Nedostatok draslíka sa prejavuje únavou, slabosťou a nespavosťou. Na druhej strane výsledkom príliš zvýšeného príjmu sodíku hlavne vo forme soli, môže byť vysoký krvný tlak a zvyšuje sa záťaž ľadvín.

Zdroje draslíka: zemiaky, strukoviny, orechy a celozrnné obilniny

Zdroje sodíka: hlavne kuchynská soľ

Železo (Fe):

Má nenahraditeľný vplyv na „dýchanie buniek“, stavbu a funkciu hemoglobínu (prenos kyslíku v organizme). Je jedným z hlavných faktorov od ktorých závisí koľko kyslíku sa dostane do mozgu, srdca, svalov.

Sprievodné javy nedostatku železa v organizme sú hlavne únava, malátnosť, bolesti hlavy, bledosť. Dostatok železa na druhej strane zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám. Medzi príjmom železa a vitamínom E sa odporúča 10 hodinová pauza.

Zdroje železa: mäso, vnútornosti, strukoviny, listová zelenina, vaječný žĺtok, marhule

Zinok (Zn)

Tvorí súčasť mnohých enzýmov, ktoré sa podieľajú na štiepení bielkovín. Podieľa sa na tvorbe inzulínu a na predlžuje jeho pôsobenie. Je súčasťou očnej dúhovky a má vplyv na zrak. Zinok je ideálne prijímať spolu s vitamínom A, čím sa dosiahne jeho lepšia vstrebateľnosť. Nedostatok zinku sa môže prejavovať aj zvýšenou chuťou na sladké.

Zdroje zinku: tekvicové semienka, ustrice, pšeničné klíčky, strukoviny, cibuľa, vajíčko

Selén (Se)

Je súčasťou enzýmov a spolu s vitamínom E sa podieľa na ochrane organizmu pred voľnými radikálmi a ťažkými kovmi. Radí sa medzi významné antioxidanty. Selén je nevyhnutný pre tvorbu prostaglandínu, ktorý má vplyv na krvný tlak, podporuje správnu funkciu srdca a zvyšuje imunitu organizmu.

Zdroje zinku: kukurica, pšeničné klíčky, morské plody, strukoviny, špargľa a celozrnné obiloviny.

Fosfor (P)

Spoločne s vápnikom sa podieľa na stavbe kostí a zubov, kde sa nachádza až 80% telesného fosforu. Je tiež súčasťou biochemických reakcií pri transporte mastných kyselín a tukov a je súčasťou syntézy fosfolipidov pri prenose nervových impulzov. Je tiež dôležitý pre správne fungovanie mozgu a nervov.

Zdroje fosforu: ryby, strukoviny, orechy, mäso, mliečne výrobky a vaječný žĺtok

Chróm (Cr)

Je nevyhnutný pre metabolizmus sacharidov a pôsobenie inzulínu.  Potrebujeme ho pre náš rast a pre posilnenie obranyschopnosti organizmu. Mnohé štúdie pripisujú nedostatok chrómu v organizme nadmernej konzumácii rafinovaného cukru.

Zdroje chrómu: lesné plody, pivovarské kvasnice, orechy, žerucha, pšeničné klíčky.

Jód (J)

Jód sa podieľa na tvorbe hormónov štítnej žľazy, urýchľuje metabolizmus živín a zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov. Zlepšuje mentálne funkcie a ukľudňuje nervy.

Zdroje jódu: Jodidovaná soľ, čerešne, višne, morské riasy a ryby, žerucha

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Fill out this field
Fill out this field
Prosím uveďte správnu/funkčnú emailovú adresu.

Menu