Všetci poznáme tie „dobré rady“ ako schudnúť. Veď toľko nejedz! Stále sa nájde dosť tých, ktorí veria tomu, že keď počas dňa vynechajú niektoré jedlo, tak ľahšie schudnú. Preto si odopierajú najčastejšie raňajky, alebo večeru. V dôsledku toho sú unavení, podráždení, majú spomalený metabolizmus. Časom môže dôjsť k vzniku cukrovky alebo ďalších civilizačných ochorení, pretože organizmu chýbajú dôležité živiny. Čo vlastne spôsobuje nepravidelné stravovanie?
Metabolizmus náš každodenný
Čo je potrebné pre správne fungovanie látkovej výmeny? V prvom rade je to pravidelná racionálna strava. Preto je najlepšie jesť často v menších dávkach, pokojne aj 5-6 ráz za deň. Okrem stravy zohráva dôležitú úlohu pohybová aktivita, pitný režim a tiež kvalitný spánok.
Čo sa v ľudskom tele deje, keď jeme nepravidelne? Dôsledkom nepravidelného stravovania je najmä spomalenie metabolizmu. V praxi to znamená, že ak sa metabolizmus spomalí, mozog nepracuje na takej úrovni ako by mal, pľúca, či iné orgány nevykonávajú svoju funkciu na 100 percent, lebo organizmus šetrí energiu. Pokiaľ je súčasťou nepravidelnej stravy aj fyzická nečinnosť, organizmus si začne okamžite vytvárať nadmerné tukové zásoby. Pravidelné stravovanie má svoje opodstatnenie a bez neho si koledujete okrem vyvolania zdravotných problémov aj o priberanie.
Kde je moja energia?
Ďalším častým dôsledkom vynechávania jedál je nedostatok energie, ktorý je sprevádzaný únavou, poruchami koncentrácie, podráždenosťou alebo bolesťami hlavy. Tieto symptómy najčastejšie súvisia s nepravidelným stravovaním a kolísaním krvného cukru v krvi. Ak jedlo vynecháte, hladina krvného cukru prudko klesne. Vy s najväčšou pravdepodobnosťou podvedome siahnete po niečom, čo vám ho doplní a čo vám hladinu cukru v krvi prudko zvýši. Organizmus následne produkuje vo zvýšenej miere hormón inzulín a hladina glukózy v krvi zasa rapídne klesne. A vy zase siahnete po…. a takto to ide dokola, hladina cukru hore, hladina cukru dole. A vy sa pomaly ale iste dostávate na najlepšiu cestu vzniku civilizačných ochorení, ako napríklad cukrovky.
Nedostatok výživných látok v organizme
Nepravidelné stravovanie alebo vynechávanie jedál spravidla vedie aj k nedostatku výživných látok v organizme. Organizmus dokáže fungovať správne iba vtedy, ak má v optimálnom množstve k dispozícii kvalitné proteíny, zdravé tuky, komplexné sacharidy, vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie látky. Tie mu zabezpečí jedine pravidelná a vyvážená strava.
Čo sa deje v organizme, ak mu chýbajú živiny? Napríklad pri nedostatku vápnika dochádza k vzniku osteoporózy, nízka úroveň železa vedie k anémii, málo vitamínu C spôsobuje únavu a poruchy imunity atď.